Cultuur

Cultuur

Het Rembrandthuis: Het huis waar Rembrandt woonde en werkte

Het Rembrandthuis is de plek waar Rembrandt van Rijn enkele van zijn meest geprezen meesterwerken creëerde. Rembrandt woonde en werkte in het centrum van Amsterdam en wordt beschouwd als één van de belangrijkste Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw.

rembrandthuis-amsterdam
rembrandthuis-amsterdam3
rembrandthuis-amsterdam2
Rembrandthuis-amsterdam4
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Gedreven door ambitie verhuist Rembrandt van Rijn in 1631 op vijfentwintigjarige leeftijd van Leiden naar Amsterdam. Op dat tijdstip bloeit Amsterdam: de maritieme handel groeit in belang, de stad breidt zich snel uit, en velen vergaren rijkdom. Rembrandt bevindt zich ook in deze stroom. Hij heeft snel faam verworven en is de meest gewilde portretschilder van zijn tijdperk: iedereen van betekenis verlangt naar een schilderij door zijn hand.

In 1639 betrekt Rembrandt, de vooraanstaande Nederlandse schilder van de 17e eeuw, het indrukwekkende pand op nummer 4 aan de Jodenbreestraat, gelegen in het bruisende hart van Amsterdam. Op dat moment is hij een jonge man van 33, net in het huwelijksbootje gestapt met Saskia. Hun liefde voor elkaar is grenzeloos. Dit huis voldoet perfect aan de ambities van het paar. Het is ruim, biedt zowel woon- als werkruimte in overvloed.

Net als vele andere kunstenaars uit zijn tijd kreeg Rembrandt met financiële problemen te maken. Daarom moest hij zijn woning in 1658 verlaten. Zijn huis werd geveild en daarmee gingen ook veel van zijn bezittingen verloren. Dat huis is nu bekend als Museum Het Rembrandthuis en is een culturele trekpleister alwaar jaarlijks honderdduizenden bezoekers langsgaan.

“Het Rembrandthuis is exact zo ingericht dat het er nagenoeg exact hetzelfde uitziet als in de tijd dat Rembrandt zelf het huis bewoonde. De antieke meubels en decoraties geven een unieke kijk in het dagelijks leven van de beroemde kunstenaar”, – Amsterdam Magazine.

AlleRembrandts

Een meeslepende ervaring
Museum Het Rembrandthuis biedt een meeslepende ervaring in het Amsterdam van de zeventiende eeuw. Daarnaast beschikt het over een indrukwekkende verzameling tekeningen en schetsen van Rembrandt, evenals van sommige van zijn tijdgenoten. Zo vind je er bijvoorbeeld ook schilderijen van zijn mentor, Pieter Lastman. Tentoonstellingen in het Rembrandthuis wisselen met regelmaat en bevatten ook kunstwerken die tijdelijk worden geleend van andere instellingen en organisaties.




CONTACT
Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4, Amsterdam
Navigeren
Banner
Gosse Bouma, die in de wereld van de kunstfotografie naam maakt als meester van het licht, deelt in zijn eerste koffietafelboek zijn unieke visie op Amsterdam.
Bestel nu op mokumo.nl
IN DE BUURT

prinshendrikkade bynight

STADSDEEL

Amsterdam Centrum

Het centrum van Amsterdam is een drukke wijk vlak bij het centraal station, met levendige bars en relaxte restaurants. Toeristen van allerlei nationaliteiten kijken naar straatartiesten op de Dam, vlak bij het 17e-eeuwse Koninklijk Paleis en de gotische Nieuwe Kerk. Shoppers kunnen hun hart ophalen bij de winkels...


Contact

Rembrandthuis
Jodenbreestraat 4, Amsterdam
Navigeren
Banner
Gosse Bouma, die in de wereld van de kunstfotografie naam maakt als meester van het licht, deelt in zijn eerste koffietafelboek zijn unieke visie op Amsterdam.
Bestel nu op mokumo.nl

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.