Amsterdam Magazine
Editor:  De Redactie • Publicatie:  08 april 2019

Eten & Drinken

Scheltens & Abbenes met expositie Zeen in Foam

15 maart t/m 5 juni • De meest vooruitstrevende hedendaagse stilleven fotografen van het land

In Foam vind je momenteel de solotentoonstelling van het kunstenaarsduo Scheltens & Abbenes. De grootste museale solotentoonstelling van het bekende kunstenaarsduo tot nu toe.

Scheltens-en-Abbenes-foam-1
scheltens_en_abbenes__foam
scheltens-abbenes_silk

Maurice Scheltens (1972) en Liesbeth Abbenes (1970) kunnen worden beschouwd als Nederlands meest vooruitstrevende hedendaagse stilleven fotografen. Het duo zijn erin geslaagd een internationale, artistieke praktijk op te bouwen op het kantelpunt tussen opdracht- en autonome fotografie. Foam presenteert de grootste museale solotentoonstelling van het kunstenaarsduo tot nu toe.

In de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen in de verwondering over de dingen zoals die zich aan ons voordoen in het dagelijks leven. Scheltens & Abbenes ontleden in hun studio het wezen der dingen door minutieus en nauwgezet onderzoek te doen naar de anatomie van voorwerpen.  Deze lopen uiteen van kleurige poedervlakken tot overhemden met daarin een scherpe vouw tot vrachtwagens met daarop weelderige bloemen. De voorwerpen komen bij hen tot leven door ze uit de dagelijkse context te halen, erop in te zoomen en ze te kadreren om zo zorgvuldig tot de kern ervan door te dringen.

scheltens

ZEEN geeft inzicht in een omvangrijk oeuvre van het duo van de laatste achttien jaar. De tentoonstelling bestaat uit een groot aantal tweeluiken. Reproducties van de tijdschriftenpagina’s waarin de foto’s van Scheltens & Abbenes oorspronkelijk verschenen worden gekoppeld aan prints die uit hun context zijn gehaald.

Openingstijden
Foam Fotografie Museum is alle dagen van de week geopend van 10.00 tot 18.00 uur. En op donderdag en vrijdag tot 21.00 uur.Locatie

Foam Photography Museum
Keizersgracht 609

Website

foam.org

Datum

15-03-2019 – 05-06-2019


Foam

Photography Museum


Anton Corbijn 01 Christian van de Kooy

Foam is dé plek voor fotografie in al haar gedaanten: van documentair tot mode, van eigentijds tot historisch. Een museum met een internationale allure. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van (wereld)beroemde fotografen gepresenteerd wordt, toont Foam ook jong talent in kleinere, snel wisselende exposities. Op hetzelfde moment zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te …

Lees meer


Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.