Editor:  De Redactie • Publicatie:  01 januari 2018

Extra

50 Years of Paradiso at Amsterdam Museum

Hoewel Amsterdam misschien niet een typisch religieuze stad is, is er één heiligdom dat de lokale bevolking trouw bezoekt om hun goden te eren. Muzikale goden, dat dan weer wel. Het heet Paradiso en het wordt dit jaar 50. Het Amsterdam Museum viert deze verjaardag met een tentoonstelling.

Vrije religie

De locatie die we nu kennen als Paradiso werd in 1880 gebouwd door een religieuze man, eerwaarde Herman Hugenholtz. Hij richtte de Vrije Gemeente op, die een vrije soort religie voorstelde. Vanwege de naburige gevangenis was het stuk land bij Weteringschans goedkoop. Al snel had Hugenholtz genoeg geld om een ​​gebouw te bouwen en vroeg de Nederlandse architect Gerlof Salm om het te ontwerpen. De Vrije Gemeente liet elke vorm van religie toe, zolang de harten van mensen erin zaten. Het was bedoeld als een afscheid van de strenge Nederlandse calvinistische principes, en paste bij de stad Amsterdam.

Provo-Beweging

Hugenholtz’s Vrije Gemeente was geen groot succes. Het grootste probleem was een gebrek aan actieve leden van de gemeenschap. Uiteindelijk verkocht de Vrije Gemeente het pand in 1965. Het oorspronkelijke idee was om van het gebouw een hotel te maken. Maar een groep mensen genaamd de Provo-Beweging had inspraak in de zaak. Provo (een afkorting van ‘provoceren’) bevorderde radicale verandering en een hoge mate van vrijheid. Provo’s baseerde hun ideeën op anarchisme en verwerpt elke vorm van autoriteit. Provo’s bepleitte het recht om te demonstreren en waren sterke gelovigen in liefde en vrijheid van meningsuiting. Hoewel dit ideeën zijn die vandaag redelijk lijken, werden Provo’s destijds beschouwd als een bedreiging voor de staat.

Paradiso

Paradiso

Op een bepaald moment in deze tumultueuze tijden besloten krakers om het oude Vrije Gemeente-gebouw te bezetten. De gemeente Amsterdam kwam uiteindelijk overeen om het gebouw te gebruiken voor recreatieve doeleinden. Op 30 maart 1968 opende het Cosmic Relaxation Center Paradiso voor de eerste keer haar deuren. Sindsdien heeft Paradiso zich gericht op het samenbrengen van getalenteerde mensen en een gefascineerd publiek.

Paradiso is vandaag de dag een van de meest legendarische muziekpodia van de twintigste eeuw. Al sinds 1968 is het publiek van Paradiso getuige geweest van enkele van de beroemdste artiesten en enkele legendarische concerten. Het podium heeft veel verschillende artiesten mogen verwelkomen en zo de ontwikkeling van muziek door de jaren heen mee gemaakt. Van het hippietijdperk in de jaren zestig, via de punkjaren, naar het tijdperk van dans en techno.

Legendarische concerten

Een van de meest bekende concerten in Paradiso is een concert van Pink Floyd, in hetzelfde jaar dat Paradiso opende. De locatie was de perfecte plek voor deze band, deels vanwege het feit dat mensen vrij wiet konden roken. In de tweede helft van de jaren zeventig vond punk zijn weg naar Nederland. Bands als The Sex Pistols en The Stranglers hebben op het podium gestaan. In 1977 transformeerde The Sex Pistols Paradiso tot een waar punkpaleis. Het was een welkome verandering voor de locatie die op dat moment op de rand van faillissement stond. De overgang van de hippiecultuur naar die van punk bracht een nieuw tijdperk van welvaart naar Paradiso. Het zag de wil van Blondie, de Ramones en Iggy Pop op het podium.

Een van de meest speciale uitvoeringen die vele Paradiso-fans zich herinneren, is het concert van Prince in 1981. Het is zo legendarisch dat als je alle mensen zou verzamelen die beweren daar te zijn geweest, ze niet eens in het gebouw zouden passen. Deze voorstelling bracht een speciale band tot stand tussen Prince en zijn Nederlandse publiek. Het was een band die gedurende zijn hele leven zou duren (zie ook My name is Prince). In hetzelfde jaar trad ook een of andere nieuwe rockband uit Ierland op. Hun naam was is U2.

Daar stopt de lijst niet. Andere beroemde sterren en bands zoals David Bowie, Nirvana, Amy Winehouse, Snoop Dogg en Adele hebben allemaal opgetreden in de Amsterdamse poptempel. Voor veel artiesten, waaronder The Rolling Stones, is het optreden in Paradiso iets bijzonders. Het geheim is de intieme sfeer, met het publiek op zo’n korte afstand. Veel muziekfans reizen speciaal naar Amsterdam om een ​​concert bij te wonen in Paradiso. Naast een plek voor de beste concerten, kun je ook getuige zijn van wilde en extravagante feesten, kunstenaarsbijeenkomsten en debatten. Meer dan 26.000 evenementen hebben plaatsgevonden in de loop van de afgelopen 50 jaar.

50 jaar Paradiso

Paradiso is uitgegroeid tot een wereldberoemde locatie, die onderdeel is geworden van het culturele erfgoed van Amsterdam. En de beste plaats om er de komende maanden meer over te leren, is het Amsterdam Museum. De tentoonstelling 50 Years Paradiso vertelt het verhaal van Paradiso vanaf het moment dat het zijn deuren opende in 1968 tot nu. Het laat het publiek zien hoe Paradiso een magneet werd voor jonge mensen van over de hele wereld. Het is een verhaal over muziek, drugs en rock & roll. De tentoonstelling portretteert Paradiso als een trendsetter en laat door Paradiso de Amsterdamse subculturen zien.

Over de tentoonstelling, 50 jaar Paradiso

Tijdens deze tentoonstelling kun je kijken naar ongeveer 200 foto’s van concerten, artiesten, feesten en bezoekers. De tentoonstelling in het Amsterdam Museum toont bezoekers niet alleen het verhaal van Paradiso, ze kunnen er ook naar luisteren. Luister naar live opnames gemaakt van concerten in de pop-tempel. Maz Weston, een programmeur bij Paradiso sinds de late jaren 1980, heeft een speciale audiotour-podcast geproduceerd. Weston verhuisde in 1988 naar Amsterdam, waar ze de eerste acid-house-parties organiseerde. In haar audiotour geeft ze een kijkje achter de schermen van Paradiso, door zowel haar ervaringen als die van haar voorgangers te delen.

 

IN DE BUURT

Contact

Amsterdam Museum
Kalverstraat 92, Amsterdam
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.