Editor:  De Redactie • Publicatie:  01 januari 2018

Extra

Amsterdam – door de ogen van Eberhard van der Laan

Van 17 juni tot 4 november is De Mooiste Stad, een expositie over Amsterdam door de ogen van Eberhard van der Laan, te zien in het Amsterdam Museum. De burgemeester zelf werkte aan deze expositie tot vlak voor zijn dood, waarmee hij zijn onvoorwaardelijke liefde voor de stad bewees.

Meer over Amsterdam, door de ogen van Eberhard van der Laan

De expositie heeft meer dan 80 foto’s en andere items die afkomstig zijn uit de stadsarchieven. Het richt zich op hoe de stad en haar bewoners omgingen met de snelle groei en economische bloei van de stad. Van der Laan hoopt dat het een debat op gang zal brengen over hoe de stad zal omgaan met de veranderingen en uitdagingen waarmee ze op dit moment wordt geconfronteerd. Voor deze zeer speciale tentoonstelling is, bij hoge uitzondering, de gehele Amsterdamse galerij beschikbaar gesteld.

Van der Laan als gastcurator

Van der Laan had een duidelijke visie voor deze expositie, maar kiezen tussen de verschillende items uit de stadsarchieven bleek een grote uitdaging. Zijn selectie omvat zowel historische als hedendaagse objecten. Bezoekers zullen schilderijen en prenten zien die iets vertellen over de groei van de stad in de Gouden Eeuw, maar ook foto’s die laten zien dat toerisme meer dan een eeuw geleden ook problemen veroorzaakte in de stad. Hiermee wilde hij laten zien dat de problemen waarmee de stad wordt geconfronteerd niet nieuw zijn en dat sommige van onze meest waardevolle gebouwen zelfs niet zouden bestaan ​​zonder deze struggles. Amsterdam zou nooit zijn kanalen hebben zonder de woningnood in de 17e eeuw en het Concertgebouw en het Vondelpark konden niet bestaan zonder de economische groei van de 19e eeuw.

Het Amsterdam Museum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en gratis voor iedereen die Amsterdam wil zien – door de ogen van Eberhard van der Laan.

IN DE BUURT

Contact

Amsterdam Museum
Kalverstraat 92, Amsterdam
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.