Editor:  De Redactie • Publicatie:  01 januari 2018

Extra

CoBrA Museum

De CoBrA-kunstbeweging was een belangrijke stroming in de kunstwereld van de vorige eeuw, bestaande uit jonge, baanbrekende kunstenaars. Ze zorgden voor een doorbraak in de moderne kunst, en hadden een grote invloed op de kunst en de kunsttheorie die tot op de dag van vandaag nog te zien is. In CoBrA Museum in Amstelveen kun je alles over deze interessante kunststroming leren.

 

Een nieuw begin

In 1948, slechts drie jaar na de verwoestende Tweede Wereldoorlog, ging een groep kunstenaars uit Denemarken, België en Nederland naar een internationale conferentie over het surrealisme in Parijs. Niet tevreden met de theoretische benadering van kunst, besloot de Belgische dichter Christian Dotremont om een ​​nieuwe groep te vormen. Een groep die een meer radicale, experimentele kunstvorm zou promoten. Hij kreeg gezelschap van verschillende kunstenaars, zoals de Nederlandse Karel Appel en Corneille. Ze ondertekenden een manifest in november 1948, waarmee de oprichting van CoBrA, een acroniem voor Kopenhagen, Brussel en Amsterdam, werd gemarkeerd. Het was de eerste naoorlogse samenwerking van Europese kunstenaars. De leden deelden een verlangen naar een nieuwe, vrije vorm van kunst. Van 1948 tot 1951 bloeide CoBrA op. Hun creatieve output was enorm en produceerde een groot aantal kunstwerken. Alle kunstenaars verschilden in stilistische elementen, maar de werken verspreidden niettemin een kleurrijke pallet en een levendige denkbeeldige wereld. CoBrA experimenteerde met verschillende technieken en materialen, waardoor de Europese kunst een nieuwe richting op ging.

Eugene Brands Cobra Museum 1

Kindertekeningen

Bij het grote publiek wordt moderne kunst vaak geassocieerd met het ontbreken van artistieke vaardigheden. ‘Mijn zoon van vijf kan dat maken’, is een opmerking die je soms in musea hoort. CoBrA kunstwerken zijn daar geen uitzondering op, maar dat is niet zonder reden. De leden van CoBrA streefden bewust naar spontane expressie. Om een ​​soort directheid in hun kunst te bereiken, wendden ze zich tot het creatieve werk van kinderen en geestelijk gehandicapten. Maar ze keken ook aandachtig naar niet-westerse kunstvormen, zoals volkskunst, tribale kunst en vormen van Scandinavische primitieve kunst.

Stedelijk Museum

Het werk van CoBrA-kunstenaars werd in een vroeg stadium opgepikt door de directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, Willem Sandberg. Hij gaf de jonge kunstenaars carte blanche voor hun eerste groepstentoonstelling in 1949. Maar niet iedereen was zo opgewonden als Sandberg. De Nederlandse pers verafschuwde de experimentele kunst van CoBrA, en noemde het voornamelijk krabbelwerk met spatten en vlekken. CoBrA liep in die tijd ook tegen andere uitdagingen aan. De individuele kunstenaars van de groep begonnen langzaam andere mogelijkheden te verkennen en bewogen in afzonderlijke richtingen. Na een laatste groepstentoonstelling in 1951 werd Cobra officieel ontbonden. Maar hun invloed op hedendaagse kunst leeft voort.

CoBrA in Amstelveen

De nalatenschap van CoBrA-kunst komt samen in het speciale CoBrA museum. De collectie van dit museum in Amstelveen bestaat uit een groot aantal werken, in verschillende vormen, maten en media. Je kunt schilderijen, tekeningen, sculpturen, keramiek, foto’s, tijdschriften, films en zelfs brieven van de CoBrA-leden bewonderen. CoBrA zorgde voor een doorbraak in de moderne kunst, die van grote invloed is op de huidige kunst en kunsttheorieën. Leer alles over deze bijzondere stroming in het CoBrA museum in Amstelveen.

IN DE BUURT

Contact

CoBrA Museum
Sandbergplein 1, Amstelveen
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.