Editor:  De Redactie • Publicatie:  01 januari 2018

Extra

De 15 leukste dingen aan Amsterdam

Amsterdam is een van de leukste steden ter wereld. Dat vinden we natuurlijk zelf, maar daarin zijn we echt niet alleen. Duizenden toeristen blijven maar terugkomen en locals willen eigenlijk niet meer weg. Maar wat is dan precies de magie en aantrekkingskracht van deze stad? Dat is natuurlijk niet in één artikel te vangen. We vullen dagelijks deze website met alle mooie dingen van deze stad. Maar we kunnen natuurlijk wel een poging doen om het samen te vatten, daarom beschrijven we vandaag de 15 leukste dingen aan Amsterdam!

1. De Amsterdamse Historie

Amsterdam is een groot openlucht museum met prachtige architectuur waar je ook kijkt. Monumentale panden langs de grachten die je een kijkje geven in het Amsterdamse leven tijdens de gouden eeuw.  Ervaar de rijke historie bij bijvoorbeeld het Paleis op de Dam, een gebouw met een heel eigen en bijzondere historie. Daarnaast zijn er een aantal grachtenpanden open voor publiek en kun je al varend op de grachten de ontwikkeling van de stad bekijken.

 

Museum Amsterdam

2. Kunst in Amsterdam

Amsterdam is een compleet Walhalla voor kunstliefhebbers. Of je nu van moderne kunst houdt of je dol bent op fotografie of Hollandse Meesters, er is voor ieder wat wils te vinden in Amsterdam. De stad zit bomvol met kunstgalerijen en ateliers waar je een kijkje kunt nemen. Ook zijn er diverse musea en (pop-up) exposities die je kunt bezoeken. Daarnaast kun je natuurlijk ook de wereldberoemde Nachtwacht bewonderen in het Rijksmuseum. Door deze diversiteit aan kunst en plekken waar je van kunst kan genieten is het echt dé stad voor kunstliefhebbers.

3. Diversiteit in musea

Maar er is meer dan alleen kunst in Amsterdam. Naast al de mooie kunstmusea in de stad zijn er ook andere, super interessante plekken die je kunt bezoeken. Zo is er het wetenschappelijk museum Nemo waar je in het leven van een wetenschapper kunt duiken. In het Willet-Holthuysen museum kun je een glimp opvangen van het rijke leven in de 18e eeuw. Ga naar het Anne Frankhuis of het Joods Kwartier om meer te leren over de tweede wereld oorlog en de invloed op deze stad. Fashionistas kunnen hun hart ophalen in het tassenmuseum en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De stad zit vol met grote en kleine musea voor allerlei interesses of liefhebberijen. Er is niets leukers dan door de stad dwalen en weer een bijzonder museum ontdekken!

 

4. Amsterdamse Architectuur

We kunnen er niet omheen, waar je ook kijkt… de Amsterdamse architectuur is gewoon betoverend. Van de historische 17e-eeuwse huizen aan de grachten, zoals het Bartolotti-huis van Hendrick de Keyser, tot de negentiende-eeuwse neoklassieke schoonheid van het Koninklijk Concertgebouw en het schitterende Rijksmuseum van Pierre Cuypers.

De stad zag het begin van de 20e eeuw de opkomst van architecten zoals Berlage en de beroemde Amsterdamse School, bekend om hun nuchtere, maar toch gecompliceerde baksteenconstructies en het gebruik van decoratief metselwerk (zie Berlage’s Stock Exchange Building voor een goed voorbeeld van deze stijl).

De moderne tijd heeft de stad bouwerken gebracht zoals Science Center Nemo van Renzo Piano en het spectaculaire EYE Filmmuseum aan de noordelijke oever van het IJ. Fans van hedendaagse architectuur bezoeken graag nieuw ontworpen gebieden zoals IJburg of het Java-eiland.

Fiets door de stad en ontdek al deze stijlen en hoe ze prachtig samensmelten in deze bijzondere stad.

 

5. Het parkleven, het Amsterdamse bos en stadsstranden

Naast de drukte op de Amsterdamse straten, kent de stad ook een andere kant. Waar je ook bent, er is altijd een park, bos of strand in de buurt waar je even kunt ontsnappen aan de Amsterdam gekte. Het centraal gelegen Vondelpark is natuurlijk een van de hoofdrolspelers. Bij de eerste zonnestralen trekt iedereen naar het park om op het gras te zitten, wat te drinken of te barbecueën. Als je liever ergens op een terras wilt zitten kun je dit doen in een van de cafés zoals het Blauwe Theehuis of Vondelpark3.

Is het Vondelpark te druk? Dan kun je ook uitwijken naar het Sarphatipark, het Westerpark of het Oosterpark. Wanneer je het bos op wil zoeken kun je vanuit het centrum met de metro richting het Amsterdamse Bos. Hier vergeet je echt dat je in Amsterdam bent en kun je genieten van een stukje supergroene natuur. Ondanks dat Amsterdam niet aan de zee ligt kun je in de stad toch ook genieten van een stadsstrand. Zo heb je Pllek aan de noordelijke oever van het IJ, Blijburg in de omgeving van IJburg en Strandzuid in Amsterdam Zuid. Als deze plaatsen voor jou te stad-achtig zijn, kun je natuurlijk altijd de auto pakken en naar Zandvoort of Bloemendaal rijden.

6. De Wetenschap

Amsterdam is de trotse thuisbasis van twee grote universiteiten: de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Met deze twee instituten in de stad, bruist het van de jeugd die in veel gebieden bijdragen ​​aan de levendige sfeer. Wetenschap speelt ook een belangrijke rol bij het ontstaan ​​van bedrijven en innovaties in de stad, door de wetenschap worden er interessante bedrijven en start-ups naar de stad getrokken.

 

Tuschinski

7. Amsterdams Nachtleven, livemuziek en de bioscoop

Amsterdam staat bekend om de bruisende (live)muziek scene, bioscopen en theaters. De voormalige kerk Paradiso, nu de poptempel van de stad, biedt optredens van de grootste artiesten ter wereld. Artiesten zoals Adele, Coldplay en Prince hebben op dit podium gestaan. Het Concertgebouw is een wereldberoemde locatie voor klassieke muziek met uitstekende akoestiek en het podium van het theater Carré is legendarisch. Ook is er ook de bioscoop Tuschinski in art-nouveaustijl, een van de mooiste bioscopen ter wereld.

 

Kingsday 2018 Amsterdam

8. Koningsdag

Tijdens koningsdag kleurt de hele stad oranje! Het is een van de leukste (en drukste!) dagen in de stad waarbij je van de ene naar de andere markt kan lopen met een biertje in de hand. Ook zijn er verschillende festivals en terrasjes waar je de verjaardag van de koning te vieren!

9. Festivals het hele jaar door

In Amsterdam worden het hele jaar door veel festivals georganiseerd. Voor dancefans is een bezoek aan een van de vele dancefestivals het hele jaar door een must. Waar ter wereld kun je beter worden getrakteerd op de muziek van ‘s werelds beste dj’s dan in het thuisland van de dance muziek? Tijdens de zomer is het Grachtenfestival een van de beste muziekfestivals om te bezoeken. Tijdens dit klassieke muziekfestival fungeert Amsterdam als podium voor Nederlandse muzikanten. Een ander hoogtepunt is Gay Pride, wanneer Amsterdam verandert in de vrolijke hoofdstad van de wereld. De hele stad verzamelt zich rond de grachten om de parade van partyboten voorbij te zien varen. Theaterfans kunnen genieten van de circusvibe op het reizende openluchttheaterfestival de Parade, waar geweldige artiesten samenwerken met eigenzinnige restaurants en bars. Als je van eten houdt, bezoek dan in het voorjaar Amsterdam voor de Rollende Keukens, het grootste food-truck festival van Amsterdam, en proef de vele verschillende soorten eten en drinken. Een ander uniek evenement is het Amsterdam Light Festival, gehouden tijdens de donkere wintermaanden. Aangewezen gebieden in de stad worden omgetoverd tot een groot lichtspektakel.

10. Een groot dorp

Een deel van de aantrekkelijkheid van Amsterdam ligt in de grootte van de stad. De afstanden in de stad zijn gemakkelijk te voet te bereiken of met de fiets, waardoor het voelt als een groot in plaats van een metropool. Deze dorpssfeer is aantrekkelijk voor zowel de lokale bevolking als bezoekers. Je hebt alle voordelen van een stad, maar ook een echt dorpsgevoel.

11. Het nachtleven van Amsterdam

Amsterdam staat vol met bars en cafés. Het is gemakkelijk om er een naar uw wens te vinden. Wilt u een typische Amsterdamse avond beleven? Bezoek een van de vele ‘bruine café’s’ in de Jordaan. Wil je een aantal van de lokaal gebrouwen bieren proberen? Dan is een biercafe de plek voor jou. Zin in een chique cocktail (met een flink prijskaartje)? Ga naar een van de grote hotelbars. Amsterdam is van alle markten thuis. Voor echte feestbeesten is er het Leidseplein en het Rembrandtplein, hier zijn talloze kroegen en discotheken om je een nacht mee te vermaken. Als je na de nacht nog even door wilt kun je naar de School in Amsterdam West, hier stopt het feest (bijna) nooit!

 

Markets in Amsterdam

12. Amsterdamse markten

Amsterdam is een stad vol met leuke markten met kaas, haring en natuurlijk lekkere verse stroopwafels. De bekendste markt is de Albert Cuyp in de pijp, maar de Ten Katemarkt in west of de Dappermarkt in oost zijn ook geweldige markten met lokale en biologische producten.

13. Het paradijs voor fijnproevers

Amsterdam weet hoe ze zelf de meest kritische foodies aan zich moet binden. Hip en happening-restaurants ontstaan ​​wekelijks. Je vindt bijna elke keuken ter wereld in de vele uitstekende restaurants. Van sushi tot pannenkoeken en haute cuisine, waar je ook van houdt in Amsterdam zul je het zeker gaan vinden.

14. De internationale gemeenschap

Sinds het begin van de handel in Amsterdam heeft de stad buitenlanders verwelkomd. De economie groeide sterk, waardoor de Nederlanders de meest welvarende mensen van de 17e eeuw waren. Tot op de dag van vandaag hebben veel internationale bedrijven kantoren in de hoofdstad, zij brengen verschillende nationaliteiten naar de stad. Deze internationale sfeer is echt voelbaar in het dagelijks leven en draagt ​​bij aan de geliefde diversiteit en liberale uitstraling van Amsterdam.

15. De Start-up Hoofdstad van West-Europa

Amsterdam is de startup hoofdstad van de West-Europa. De stad heeft ook verschillende programma’s zoals onder andre Start-up Amsterdam actief om de opstart te versnellen en het de nodige tools te bieden om te groeien en uit te blinken. Bovendien krijgen bedrijven, met de hulp van organisaties zoals de nationale Start-up Delta, hier de best mogelijke start. Het resultaat is indrukwekkend: Amsterdam bereikte de tweede plaats op de European Digital City Index, een onderzoek dat 35 grote EU-steden rangschikt over hoe goed ze digitale start-ups en scale-ups ondersteunen. Platform voor bestandsoverdracht WeTransfer en reisbureau Travelbird zijn goede voorbeelden van de vele succesvolle startups in de stad.Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.