Editor:  De Redactie • Publicatie:  01 januari 2018

Extra

Markt in Amsterdam, dit zijn de beste markten van de stad

De markt in Amsterdam is niet zomaar één markt die je moet bezoeken. De Albert Cuyp is dan misschien wel de bekendste markt van de stad, maar er is veel meer om te ontdekken. Van verse boodschappen tot vintage item, fashion en kunst, er zijn markten voor elke shopping mood. Om  jouw zoektocht naar een markt in Amsterdam makkelijker te maken, hebben wij een selectie gemaakt van de leukste markten! Slenter langs de leukste kraampjes van de stad met een stroopwafel in de hand.

De Beste Markten in Amsterdam

Elke dag vinden superleuke markten plaats in Amsterdam. Sommige worden slechts eenmaal per week of zelfs één keer per maand gehouden. Dit zijn de must-see markten van de stad – van de eerste biologische markt tot de meest iconische… Het is een ervaring die geen enkele bezoeker of Amsterdammer (vooral mensen die van eten houden, op koopjesjagen en culturele stadsfeesten houden) moeten laten liggen!

 

Noordermarkt

De Noordermarkt, de eerste biologische markt van Amsterdam

Hoewel elke markt in de stad zijn eigen charme heeft, is er iets speciaals aan een ontspannen zaterdag op de Noordermarkt. Deze markt heeft meer dan zeventig kraampjes en vind je midden in de gezellige Jordaan! Deze markt is de thuisbasis van een uitzonderlijke reeks van biologische, boerderij-verse en lokaal gemaakte ambachtelijke producten. Er zijn enorme Nederlandse kazen en een indrukwekkende selectie van geïmporteerde kazen. Fruit- en groentestands schitteren met een overvloed aan seizoensgebonden kleuren en lekkernijen (dit is misschien wel dé plek om vergeten groenten te vinden, zoals aardperen, schorseneren en vitelotte-aardappelen!). Loop watertandend langs de opgestapelde broden en elegante gebakjes, allemaal gemaakt met de beste ingrediënten en absoluut zonder toevoegingen. Hoewel de markt een paradijs is voor vegetariërs en veganisten, zijn er ook biologisch vlees (inclusief sappige rookworst) en zeevruchten (oesters worden ter plekke voor je bereid!). Ook vind je hier delicatessenproducten zoals fijne olijfolie, honing van topkwaliteit, enkele van de meest gewilde paddenstoelen, olijven en vers bereide, voedzame snacks.

Maar dat is niet alles! Op dit bruisende stadsknooppunt vind je ook een interessante selectie antieke en vintage items. Een bezoekje aan de Noordermarkt is overigens niet compleet zonder de lekkerste appeltaart van de stad. Bestel een dikke punt mét slagroom bij Café Winkel43. Dit levendige en zeer populaire café, gelegen op de hoek van de Westerstraat en de Noordermarkt, staat bekend om het serveren van de beste appeltaart in Amsterdam, zo niet in het land. Hun appeltaart is alles wat ze hoort te zijn: stukjes van een halve tot stevige, lichtzure appels, een boterachtige korst en een flinke klodder slagroom die niet overdreven zoet is. Absolute perfectie!

De Noordermarkt ligt direct aan de voet van de Noorderkerk en dateert uit 1618. Het is de een na oudste markt van Nederland (de oudste is de Nieuwmarkt, die op zaterdag een dagelijkse markt en een biologische markt heeft). Vroeger specialiseerde de Noordermarkt zich in potten en textiel en richtte zich vooral op de armere bewoners van Amsterdam. Tegen het midden van de eeuw werd het uitgebreid met andere soorten waren en uiteindelijk specialiseerde de markt zich in tweedehands waren. Pas in 1987 werd de biologische boerenmarkt onderdeel van het repertoire. Dit groeide uit tot een van de belangrijkste reden dat zowel inwoners als toeristen er elke zaterdag samenkomen. De Noordermarkt was de eerste biologische boerenmarkt, niet alleen van Amsterdam maar ook van Nederland.

Biologische en Duurzame Markten in Amsterdam

Naast de Noordermarkt heeft Amsterdam ook andere biologische en duurzame markten in Amsterdam.

NeighbourFood Market

Sinds de start in 201 heeft de NeighbourFood Market gefunctioneerd als een platform voor innovatieve en gepassioneerde voedingsondernemers die graag hun lokaal geproduceerde producten willen laten proeven . Deze markt wordt één of twee keer per maand gehouden, op zaterdag en / of zondag in de Westergasfabriek, een van de hipste en meest populaire hotspots van de stad.

 

De pure markt

Een soortgelijke markt is de Pure Markt, vooral met mooi weer is er geen betere manier om een ​​zonnige middag door te brengen. De markt wordt op de meeste zondagen op verschillende locaties in de stad gehouden en biedt de bezoeker muziek, amusement en een indrukwekkende selectie producten die rechtstreeks door de producenten worden verkocht. Er zijn tal van picknicktafels waar je kunt genieten van een maaltijd samen met lekkernijen die je bij veel van de verschillende kramen kunt kopen.

Twee andere markten om aan je must-visit lijst toe te voegen zijn de boerenmarkt die elke woensdag op het Haarlemmerplein wordt gehouden (na de markt kun je misschien de Haarlemmerdijk / Haarlemmerstraat verkennen, twee straten vol met gastronomische winkels en bekend als ‘Culinary Avenue’) en de zuiderMRKT met meer dan 20 kramen en wordt elke zaterdag gehouden op het Jacob Obrechtplein in Amsterdam Zuid.

De meest verrassende markten

Op zoek naar een originele LP van je favoriete rockgroep uit de jaren 60? Een funky lamp om je woonkamer op te leuken? Precies de juiste stof om die speciale jurk te maken? Spannende boeken voor jong en oud? Of een uniek souvenir om mee naar huis te nemen? Je vindt dit en meer op een van deze bijzondere markten in Amsterdam.

 

Waterlooplein

Waterlooplein

Begin je jacht op het Waterlooplein, hier word elke dag, behalve op zondag, een leuke markt gehouden. Met een geschiedenis die meer dan een eeuw oud is, is dit de oudste vlooienmarkt in de stad. Hier vind je meer dan 300 stands met verschillende producten, van zeldzaam antiek tot schoenen hier vind jij wat je nodig hebt.

 

IJ-Hallen Stalls

IJ-Hallen

Voor meer vintage vondsten en unieke snuisterijen, ga je naar de IJ-Hallen in Amsterdam-Noord. Deze markt wordt één weekend per maand gehouden en is de grootste vlooienmarkt van Europa.

 

Book Market Amsterdam

Spui Book Market

Boekenwurmen zullen zich verwonderen over de verbluffende selectie van zeldzame, gebruikte en niet-langer-gedrukte boeken die worden verkocht door ongeveer 25 leveranciers uit het hele land op de Spui-boekenmarkt. De markt wordt al meer dan 20 jaar elke vrijdag gehouden en heeft boeken in verschillende talen beschikbaar.

Lapjesmarkt

Als je graag naait, zal de Lapjesmarkt aan de Westerstraat je verrassen met meer dan 160 stands met stoffen, knopen, draden, naalden en meer. Vind op deze bijzondere stoffenmarkt in Amsterdam dé stof voor jouw nieuwe jurk of blouse.

 

Sunday market

Sunday Market

Last but not least, the Sunday Market, which takes place at the Westergasfabriek and other locations either once or twice a month, is a real must for fashion, art and design fans. Meet creatives (including established names and young talent from the Rietveld Academy and the Design Academy), hear the stories behind their products, and allow yourself to be inspired. Finished shopping? Grab a bite at one of the sustainable food stands!

 

De Zondagmarkt

Last but not least, de Sunday Market, die één of twee keer per maand gehouden wordt in de Westergasfabriek (en soms op andere locaties), is een echte must-visit voor mode-, kunst- en designliefhebbers. Ontmoet creatives (inclusief gevestigde namen en jong talent van de Rietveld Academie en de Design Academy), luister naar de verhalen achter hun producten en laat je inspireren. Klaar met winkelen? Scoor een snack bij een van de duurzame eetkraampjes!

 

Buurtmarkten Amsterdam

Dagelijkse buurtmarkten in Amsterdam

Net zoals elke stad in Nederland, heeft elke wijk in Amsterdam een ​​eigen dagelijkse markt (ook wel algemene waren markt genoemd) met voedsel, kleding, toiletartikelen en huishoudelijke artikelen. Niet alle markten zijn even bijzonder, maar het is dé plek om goedkoop groenten en fruit van hoge kwaliteit te scoren. Onderstaande drie markten zijn onze favoriete buurtmarkten in Amsterdam

Dappermarkt

De meer dan een eeuw oude Dappermarkt staat bekend als de meest betaalbare en multiculturele markt in de stad. Deze markt wordt zes dagen per week gehouden in Amsterdam-Oost. Bekijk de exotische waren in de meer dan 250 marktkramen die in 2007 tot een van de favoriete plekken van National Geographic zijn uitgeroepen.

Ten Katemarkt

De Ten Katemarkt aan de Kinkerstraat in Amsterdam Oud West is een vergelijkbare markt, ook zes dagen per week geopend, maar iets kleiner met ongeveer 100 stands. Broodje Mario is een absoluut iconisch standje op deze

 

De Iconische Albert Cuypmarkt

Ten slotte zou een lijst van Amsterdamse markten niet compleet zijn zonder een vermelding van de iconische Albert Cuypmarkt. Deze markt bestaat uit ongeveer 260 kraampjes langs beide zijden van de Albert Cuypstraat, vernoemd naar de 17e-eeuwse Nederlandse landschapskunstenaar en gelegen in de trendy wijk De Pijp. Vooral tijdens de weekenden, wanneer ongeveer 50.000 mensen per dag de markt bezoeken, bruist de Albert Cuypstraat van nieuwsgierige toeristen die nog meer pit en internationale flair toevoegen aan de toch al duidelijk multiculturele hotspot. De geschiedenis van de markt gaat terug tot het begin van de 20e eeuw. In 1955 waren er 240 reguliere kraampjes. Tegen het einde van dat decennium werd een achtjarige jongen genaamd André Hazes ontdekt die naast een kraam zong terwijl hij geld probeerde te verdienen om een ​​cadeau voor zijn moeder te kopen. Hij zou een van de meest gerenommeerde zangers in de Nederlandse muziekgeschiedenis worden. In de jaren zestig was de eens zo alleen gelegen buurtmarkt goed op weg om de meest spraakmakende Nederlandse outdoormarkt en de grootste in zijn soort in heel Europa te worden. Een van de belangrijkste hoogtepunten in de geschiedenis van de Cuyp was toen prinses Beatrix (destijds koningin) op 16 juni 2005 een verrassingsbezoek bracht aan de markt ter ere van haar 100-jarig jubileum. Ze werd begroet met hetzelfde enthousiasme, warmte en humor die iedereen die voor haar was ook was tegengekomen. De vriendelijke sfeer kenmerkt niet alleen deze markt, maar elke markt in de Nederlandse hoofdstad.

 Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.