Editor:  De Redactie • Publicatie:  01 januari 2018

Extra

Museum Willet Holthuysen

Museum Willet-Holthuysen vertelt het verhaal van het welvarende echtpaar Abraham Willet (1825-1888) en Louisa Holthuysen (1824-1895). Abraham en Louisa waren de laatste bewoners van dit monumentale pand aan de Herengracht. Hun gedeelde passie voor kunst heeft bijgedragen aan een prachtige collectie uit de 19e eeuw die nog steeds in hun huis te zien is.

Over Museum Willet-Holthuysen

Het pand werd gebouwd in 1687, aan het einde van de Gouden Eeuw, en werd bewoond door verschillende families. Alle families die hier woonden waren zeer welvarend want gewone mensen konden het zich niet veroorloven om te wonen aan één van de meest prestigieuze grachten van de stad. Abraham Willet en zijn vrouw Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen, die hier leefden van 1861 tot 1895, waren geen uitzondering op deze regel. Hun levens komen sterk naar voren in het hele museum en laten je zien hoe het leven was voor de rijken vele eeuwen geleden.

Het museum: een kijkje binnen

Wanneer je het museum binnenstapt, ervaar je meteen de sfeer van rijkdom en het leven in die tijd. De laatste eigenaren van het herenhuis hadden echt een luxe levensstijl en een geweldige smaak als het gaat om binnenhuisarchitectuur. Het is het enige grachtenpand dat open is voor het publiek met nog steeds vele originele details. Het werd een jaar na de dood van mevrouw Willet-Holthuysen geopend en is sindsdien een museum.

De schitterende eetzaal, de elegante balzaal, prachtige slaapkamers en tuinen vormen een kijkje op een welvarend verleden met een karakteristieke Lodewijk XIII-stijl. De keuken van het museum beschikt over een indrukwekkende collectie antieke stukken uit de 18e en 19e eeuw, waaronder fijn Delftsblauw porselein. De grote tuinen aan de achterkant van het grachtenpandmuseum zijn in 1972 gereconstrueerd in een symmetrisch ontwerp in Franse stijl. Het Museum Willet-Holthuysen heeft bovendien verschillende schilderijen van beroemde Nederlandse kunstenaars uit die tijd, zoals die van Adriana Johanna Haanen en Jacob de Wit.

IN DE BUURT

Contact

Museum Willet Holthuysen
Herengracht 605, Amsterdam
+31 (0)20 523 18 22
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.