Editor:  De Redactie • Publicatie:  11 november 2019

Kunst & Cultuur

Kunst & Cultuur ExpositiesAmsterdam Zuid

Rembrandt & Velázquez in het Rijksmuseum

11 oktober t/m 19 januari • Kopstukken van de Spaanse en Hollandse 17de-eeuwse schilderkunst

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. Reden voor tal van musea om de kunstenaar te eren. Met de grootschalige tentoonstelling ‘Rembrandt-Velázquez’ presenteert het Rijksmuseum ruim 60 schilderijen van dé grote meesters uit de 17de eeuw uit Nederland en Spanje.

FranciscoDeZurbarán
JanAsselijn
Nachtwachtx
MaartenOopjen

De 17e eeuw wordt gekenmerkt door een langdurige oorlog tussen Nederland en Spanje. Twee van de grootste schilders aller tijden, Rembrandt Harmensz van Rijn (1606-1669) en Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660), beleefde in deze periode uitzonderlijke artistieke bloei. De meesters kende elkaar niet en toch laten hun werken opvallende overeenkomsten zien wat betreft thema’s als geloof, rijkdom, macht en liefde.

De Vaandeldrager
Naast werk van Rembrandt en Velázquez toont de expositie meesterwerken van Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera. Klapstuk van de tentoonstelling is Rembrandts De Vaandeldrager (1636). Het gekostumeerde zelfportret in stemmig sepia wordt sporadisch in het Rijksmuseum getoond.

Vaandeldrager_Rembrandt1

“De Vaandeldrager is een sleutelwerk in Rembrandts oeuvre: ‘Het is het eerste werk waarin Rembrandt zich volledig profileert als onafhankelijk kunstenaar. Hij schildert niet in opdracht, zoals bij Marten & Oopjen, maar vrij, en benut die vrijheid ten volle. Het spelen met verf, de zwierige toets, die snor die zo mooi in de krul zit: alle vrijheid van de late Rembrandt zit er al in,” aldus Rijksmuseum-directeur Taco Dibbits in Het Volkskrant. 

Operatie Nachtwacht
Momenteel wordt Rembrandts Nachtwacht gerestaureerd. Onderzoekers en restauratoren werken in een glazen ruimte zodat de bezoekers de operatie live kunnen aanschouwen. Het schilderij wordt door verschillende technieken minutieus in kaart wordt gebracht. Alle lagen worden onderzocht: van vernis tot doek.Locatie

Museumstraat 1

Website

rijksmuseum.nl

Datum

Dit evenement is voorbij
11-10-2019 – 19-01-2020Rijksmuseum

Discover Amsterdam


rijksmusem vijver niels

‘s Werelds mooiste museum opende onlangs na 7 lange jaren verbouwen eindelijk weer haar deuren. Amsterdams meest geliefde museum heeft een transformatie ondergaan waarbij het gebouw van top tot teen is gestript en alle elementen van vroeger, die te tevoorschijn zijn uitgekomen, in ere zijn hersteld. 800 jaar Nederlandse geschiedenis in de vorm van een …

Lees meer


Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.