Editor:  Sjors Dulk • Fotograaf:  PAAR Photography • Publicatie:  02 maart 2020

Local Heroes

Local Heroes

Jannie Iwema van Bonebakker Juwelier over het ontwerpen van sieraden

Jannie Iwema begon jaren geleden met een studie aan de gerenommeerde Design Academy in Eindhoven en kwam na haar studie terecht bij Bonebakker Juweliers alwaar ze haar passie voor het ontwerpen vertaalt naar schitterende juwelen.

jannie_iwema_bonebakker_juwelier
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Toen de voormalig eigenaren van het juwelenimperium af wilde zwaaien, greep Iwema haar kans. “Ik dacht voornamelijk: dit kan en mag niet stoppen.” Ze besloot een businessplan te schrijven en zette alle zeilen bij om de iconische geschiedenis van Bonebakker voort te kunnen zetten.

Pionieren in conservatief juweliersland
In de periode dat Iwema aan de ‘hippe’ Design Academy in Eindhoven studeerde, leerde ze ontzettend veel over concepten binnen verschillende disciplines als mode en interieur. Ook leerde Iwema veel over het herkennen en in de gaten houden van trends. “Vanuit mijn studieachtergrond ben ik goed in het bedenken van concepten. Hoe rijmt dit met de veelal klassieke high-end juwelen uit de collecties van Bonebakker?

“Wat ik geleerd heb op school is natuurlijk tien keer zo wild als de collecties van Bonebakker. Veel stuks kosten gewoon wel duizenden euro’s, dan willen mensen toch liever een klassiek stuk, wat blijft voor altijd.”

Dit betekent echter allerminst dat er niet mee wordt gegaan met de tijd. “Het is zeker wel mogelijk om een beetje te spelen, bijvoorbeeld met hoger gezette stenen. Ook hebben we natuurlijk nu veel betere technieken tot onze beschikking, zoals een laser. Dit maakt het makkelijker om mooie dingen te maken,” aldus Iwema.

BonebakkerJuwelier

Waar Iwema haar inspiratie vandaan haalt? Voornamelijk uit reizen, de vele beurzen die ze bezoekt of ideeën en gedachtespinsels van bevriende creatievelingen. “Vaak denk ik: dit moeten we hebben. Dan ga ik zo lang zoeken voordat ik het vind.”

 In haar werk voor Bonebakker heeft ze mensen uit vrijwel alle delen van de wereld mogen verwelkomen in de salon. “Een sjeik uit een Arabisch land heeft vaak een andere smaak dan een Amerikaanse zakenman. Inmiddels weet ik wel wie wat mooi vindt, maar mensen kunnen je soms enorm verrassen.”

Naast het feit dat Iwema nauw samenwerkt met de goudsmeden en andere ontwerpers, staat ze ook vaak zelf in de salon in het Conservatorium Hotel. Het contact met klanten vindt ze naar eigen zeggen een van de leukste dingen in haar werk.

Iwema: “Ik ken klanten meestal echt, het is vaak een connectie die je voor een langere tijd met iemand aangaat.”

Mensenwerk
Het kiezen van een passend juweel voor een klant is makkelijker gezegd dan gedaan. Iwema ziet veelvuldig klanten terug, in voor- en tegenspoed. Na een verloving komt soms een stel zielsgelukkig binnen, dat is ontzettend leuk om te zien. Maar natuurlijk zien we ook mensen die bijvoorbeeld op een gegeven moment ziek worden of zelfs overlijden. Het is zoveel meer dan verkopen: natuurlijk moet de boel draaien, maar het nauwe contact met een klant is het allerleukst.” 

Bonebakker verkoopt veel verlovingsringen; voor Iwema zijn de mannen die voor zo’n ring de salon aan de Van Baerlestraat instappen, de leuksten om mee te werken.

“Je ziet het altijd direct, hoe sommige mannen zenuwachtig bewegen zodra ze binnenkomen. Dan weet ik direct: hij komt voor een verlovings- of trouwring. Om vervolgens de vrouw gelukkig te zien met een stuk van Bonenbakker is enorm leuk.”

Perfectioniste pur sang
De meeste mensen die bij Bonebakker aankloppen voor een uniek juweel, kiezen samen met Iwema en haar team from scratch hoe een stuk er uiteindelijk uit komt te zien. De eerste vraag die Iwema vaak aan een klant stelt is: ‘hoe lang hebben we?’, dit om al haar tijd goed te kunnen benutten. “Ik ben enorm perfectionistisch en wil gewoon dat alles klopt.”

De concurrentie in de juweliersbranche van Amsterdam lijkt moordend, maar Iwema probeert hier op haar manier niet teveel bij stil te staan. Bonebakker verkoopt naast unieke items uit de eigen collecties, ook juwelen van andere luxe merken zoals Bouchon en Baccerati.

“Ik probeer een merk als eerste in de etalage te hebben liggen, of ik probeer merken te verkopen die niemand anders verkoopt.”

Conservatorium_Hotel

Bonebakker is al een begrip in juwelenland sinds 1792. De voormalig eigenaar, Adraianus Bonebakker was verantwoordelijk voor het smeden van degens voor de Prinsen van Nederland en in het jaar 1840 maakte Bonebakker de enige echte koningskroon van Willem II. Rond 2011 sloot de salon op het Rokin en verhuisde Bonebakker naar een nieuwe, luxe salon in het Conservatoriumhotel. 




CONTACT
Bonebakker Juwelier
Van Baerlestraat 27, Amsterdam
+31 20 673 7577
Navigeren
IN DE BUURT

STADSDEEL

Amsterdam Zuid

Wat is er allemaal in Amsterdam Zuid te doen? Als je de kans krijgt om een voorstelling te bekijken in Het Koninklijk Concertgebouw, raden we je dat zeker aan. Het gebouw is wereldberoemd vanwege de hoog aangeschreven akoestiek. In april 2013 heeft Koningin Beatrix de Koninklijke titel aan…


Contact

Bonebakker Juwelier
Van Baerlestraat 27, Amsterdam
+31 20 673 7577
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.