Cultuur

Cultuur

Express Yourself in Rijksmuseum: Een boeiende blik op jeugdcultuur

De fototentoonstelling “Express Yourself” in het Rijksmuseum biedt een boeiende blik op jeugdcultuur door de ogen van de twee getalenteerde fotografen Gerard Wessel en André Bogaerts. De tentoonstelling is een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in fotografie en jeugdcultuur.

express-yourself-rijksmuseum6
express-yourself-rijksmuseum
express-yourself-rijksmuseum4
express-yourself-rijksmuseum1
express-yourself-rijksmuseum7
express-yourself-rijksmuseum3
express-yourself-rijksmuseum2

De fototentoonstelling “Express Yourself” in het Rijksmuseum laat zien hoe jongeren zich van 1981 tot 2012 op uiteenlopende manieren uitdrukten, van het uitbundige uitgaansleven vastgelegd door Wessel, tot de intieme portretten van tieners op de grens van volwassenheid, gefotografeerd door Bogaerts. De toonstelling richt zich op de transformatie van jeugdstijl en -cultuur. 

In de jaren vijftig ontstond er een duidelijke scheiding tussen jongeren en volwassenen, waarbij de jeugd zich wilde onderscheiden met een eigen stijl. Dit maakte hen tot een interessant onderwerp voor fotografen. In Nederland was Ed van der Elsken een van de eersten die deze trend vastlegde. Vele fotografen volgden zijn voorbeeld, waaronder Wessel en Bogaerts.

“Express Yourself” is een indrukwekkende expositie die inzicht geeft in de diversiteit van jeugdcultuur door de decennia heen. Het biedt een unieke gelegenheid om te zien hoe jongeren zich hebben uitgedrukt en hoe deze expressie door de camera’s van Wessel en Bogaerts is vastgelegd.

express-yourself-rijksmuseum8

Gerard Wessel
Gerard Wessel beschouwt zichzelf als een straatfotograaf, hoewel hij dit begrip breed opvat. Hij legde een breed scala aan onderwerpen vast, waaronder de Wallen, stadsnomaden, zwervers, pleinen, het Vondelpark, en het extravagante nachtleven. Zijn foto’s in “Express Yourself” zijn voornamelijk in Amsterdam gemaakt, binnen een straal van 1000 meter van zijn huis. Wessel werkte jarenlang voor het weekblad Nieuwe Revu, waar zijn foto’s van jongeren vaak werden gepubliceerd. Door middel van zijn foto’s wilde hij zijn fascinatie voor zijn medemens doorgronden.

André Bogaerts
André Bogaerts richtte zich op de Amsterdamse jongeren in de schoolomgeving. Terwijl hij aan de Rietveld Academie studeerde, begon hij met het geven van fotografielessen aan het IVKO. In de vroege jaren tachtig maakte hij een reeks portretten van leerlingen. Zeventien van deze portretten werden in 1982 gepubliceerd in Vrij Nederland, samen met interviews door Odette de Bont, waarin de scholieren spraken over hun kledingstijl en -keuzes.


CONTACT
Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam
– 16 February t/m 9 June
Navigeren
IN DE BUURT

STADSDEEL

Amsterdam Zuid

Wat is er allemaal in Amsterdam Zuid te doen? Als je de kans krijgt om een voorstelling te bekijken in Het Koninklijk Concertgebouw, raden we je dat zeker aan. Het gebouw is wereldberoemd vanwege de hoog aangeschreven akoestiek. In april 2013 heeft Koningin Beatrix de Koninklijke titel aan...


Contact

Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam
16 February t/m 9 June
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.