Cultuur

Cultuur

Grootste Frans Hals tentoonstelling in Rijksmuseum

Frans Hals, een van de titanen van de 17e-eeuwse schilderkunst, wordt gevierd in het Rijksmuseum met de tentoonstelling “Frans Hals: Schaamteloze Ambitie”. De expositie, die loopt tot 9 juni, biedt een meeslepende kijk op de vernieuwende kracht van Hals door de tentoonstelling van vijftig sleutelwerken, waaronder enkele die zelden reizen zoals “De Lachende Cavalier”.

frans-hals-rijksmuseum3
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Het is bijzonder hoe de tentoonstelling de evolutie van Hals’ kunstenaarschap belicht, van zijn vroege portretten tot de meer complexe groepsstukken. Elk werk toont zijn vermogen om levendige, bijna tastbare persoonlijkheden vast te leggen met een penseelvoering die zijn tijd ver vooruit was. Deze tentoonstelling toont niet alleen de artistieke vaardigheid van Hals, maar ook zijn diepgaande invloed op het impressionisme en moderne schildertechnieken.

Bijzonder is het feit dat de tentoonstelling stukken bevat uit internationale collecties, samengebracht voor een unieke samenstelling die een breder publiek aanspreekt. De organisatie van het Rijksmuseum, in samenwerking met de National Gallery in Londen en de Gemäldegalerie in Berlijn, onderstreept de internationale waarde van Hals’ oeuvre.

frans-hals-rijksmuseum1

Een citaat van Rutger Pontzen van de Volkskrant vat de tentoonstelling treffend samen: “Elk schilderij toont Frans Hals’ schaamteloze ambitie om de zwierigste portrettist van de 17de eeuw te zijn.” Deze woorden weerspiegelen de levendige en dynamische presentatie van de werken, waarbij bezoekers getuige zijn van de revolutionaire benadering die Hals had ten opzichte van het portretschilderen.

Voor kunstliefhebbers en geschiedenisenthousiastelingen biedt “Frans Hals: Schaamteloze Ambitie” een diepgaand inzicht in de kunst en cultuur van de Gouden Eeuw. Het is een verrijkende ervaring die de blijvende impact van een oude meester op de hedendaagse kunst belicht.
CONTACT
Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam
– 16 February t/m 9 June
Navigeren
IN DE BUURT

STADSDEEL

Amsterdam Zuid

Wat is er allemaal in Amsterdam Zuid te doen? Als je de kans krijgt om een voorstelling te bekijken in Het Koninklijk Concertgebouw, raden we je dat zeker aan. Het gebouw is wereldberoemd vanwege de hoog aangeschreven akoestiek. In april 2013 heeft Koningin Beatrix de Koninklijke titel aan...

pchooftstraat_winkelgebied

WINKELGEBIED

Museumkwartier

De Pieter Cornelis Hooftstraat is de duurste winkelstraat van Nederland. ’s Werelds bekendste labels zoals Chanal, Hermès, Louis Vuitton en Gucci hebben in het winkelgebied, op steenworp van het Rijksmuseum, Concertgebouw en het Van Gogh Museum, een flagship store. In de buurt rondom van de ‘PC’, zoals de...


Contact

Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam
16 February t/m 9 June
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.