Cultuur

Cultuur

Ode aan Erwin Olaf in het Groninger Museum

Erwin Olaf is onlosmakelijk verbonden met het Groninger Museum. Om hem te eren en te herinneren, de fotograaf overleed in 2023 op 64-jarige leeftijd, is er in het museum een ruimte ingericht met foto’s uit de grote verzameling foto’s van Erwin Olaf die het Groninger Museum bezit

Erwin-Olaf-Groninger-Museum
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Erwin Olaf beleefde in het Groninger Museum grote successen. De fotograaf die in 2023 overleed is vanaf het begin van zijn carrière onlosmakelijk verbonden met het Groninger Museum. De serie Chessmen, die in 1987 in het museum te zien was, betekende zijn internationale doorbraak. In 2003 opende zijn succesvolle tentoonstelling Silver, een overzicht van 25 jaar werk. In 2016 maakte hij voor het Groninger Museum een serie foto’s van het Nationale Ballet geïnspireerd op de beelden van Auguste Rodin.

Om hem te eren en te herinneren is in de collectietentoonstelling een ruimte ingericht met een selectie van 11 foto’s uit de grote verzameling foto’s van Erwin Olaf die het Groninger Museum bezit. Je vindt er foto’s uit de series Blacks (1990), After Rodin (2016) en Chessmen (1987-1988).

erwin-olaf-chessmen

Erwin Olaf debuteerde in de jaren tachtig als journalistiek fotograaf, maar specialiseerde zich al snel in studiofotografie. Hierin zijn terugkerende thema’s seksualiteit, vergankelijkheid en de onbedwingbare behoefte om met humor en sarcasme het publiek te choqueren.

“Ik zou het jammer vinden als er geen poging wordt gedaan om na mijn dood te kijken of ik tot de onsterfelijken kan behoren. Maar als dat niet lukt, even goede vrienden.” – Erwin Olaf.

Amsterdam wel even gezien, ga er op uit en bezoek de werken van Erwin Olaf in het Groninger Museum. En als je er dan toch bent, ga dan ook langs bij het Forum voor de zeer bijzondere foto-expositie ‘Amerika & Donald Trump van kunstenaar Andres Serrano.

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.