Cultuur

Dustin Thierry fotografeert ballroom-scene

In Foam vind je nu het werk van Dustin Thierry. De op Curaçao geboren fotograaf heeft zich in 2013 toegelegd op het fotograferen van de Nederlandse Ballroom-scene. Voor mensen beter bekend als Vogue. Dit fenomeen van de vorige eeuw komt voort uit gemaskerde drag bals alwaar de LHBTQ-gemeenschap zich vrij kon uiten. Een moderne versie van dit verschijnsel verovert nu razendsnel de wereld, met New York en Parijs als episch centrum.

DustinThierry
DustinThierry2-1
DustinThierry3-1
Dustin_Thierry-1
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Na de Nederlandse scene te hebben vastgelegd, reisde Thierry af naar Parijs, New York, Londen en Berlijn om ook daar de lokale Ballroom-scenes te fotograferen. Zijn werk getuigt van de uitbundige en eigentijdse heropleving van een eeuwenoud fenomeen, maar ook van de stelselmatige discriminatie en marginalisering van zwarte en queer gemeenschappen wereldwijd.

Veilige haven
Met zijn fotografie onthult Thierry wat doorgaans verborgen blijft en geeft hij ruchtbaarheid aan wat vaak wordt verzwegen. De bals die hij fotografeert vormen een veilige haven voor zelfexpressie, maar zijn tegelijkertijd ook het decor voor felle concurrentie die de aanwezigen dwingt om op te komen voor hun identiteit. De deelnemers doen mee aan verschillende wedstrijdcategorieën, zoals voguing: een gestileerde moderne dansvorm die is geïnspireerd op een markante combinatie van housemuziek, hiërogliefen en de poses van fotomodellen.

Ontstaansgeschiedenis
De dansstijl zou zijn ontstaan onder de gedetineerden van Rikers Island, die naar verluid de poses van modellen in het modeblad Vogue snel achter elkaar trachtten na te bootsten. Volgens anderen vindt de dans zijn oorsprong in de Ballroom-cultuur van Harlem en Downtown Manhattan uit het begin van de jaren zestig. Voguing werd gepopulariseerd door popartiesten als Janet Jackson en Madonna in haar videoclip voor “Vogue” (1990), en de uit 1990 daterende documentaire Paris is Burning die het verhaal vertelt van de Afro-Amerikaanse en latino gay en transgender gemeenschappen uit de New Yorkse Ballroom-cultuur.



IN DE BUURT
Locatie
Anton Corbijn 01 Christian van de Kooy

Foam

Photography Museum


Foam is dé plek voor fotografie in al haar gedaanten: van documentair tot mode, van eigentijds tot historisch. Een museum met een internationale allure. Naast grote tentoonstellingen waarin het werk van (wereld)beroemde fotografen gepresenteerd wordt, toont Foam ook jong talent in kleinere, snel wisselende exposities. Op hetzelfde moment zijn altijd minstens drie verschillende tentoonstellingen te …

Lees meer


Neem contact op met

Foam Photography Museum
Keizersgracht 609
Dit evenement is voorbij
18 October t/m 8 December 2019
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.