Cultuur

Cultuur

Zintuigelijke expositie Jimmy Nelson in Fabrique des Lumières

Fabrique des Lumières op het Westergasterrein is het grootste immersieve kunstcentrum in Nederland. In een grote industriële ruimte met muren tot 17 meter hoog aanschouw je zintuigprikkelende exposities van iconische kunstenaars. Met geavanceerde technologie en begeleidende muziek worden de kunstwerken tot leven gebracht.

JimmyNelson_FDL
PAPUA-min
MONGOLIAtif-min
NAMIBIA-min
DUTCH-min
PLAY VIDEO
PLAY VIDEO

Gustav Klimt
Fabrique des Lumières toont het werk van de Oostenrijkse kunstenaar Gustav Klimt en tijdgenoten. Het kleurrijke werk van de Weense kunstenaar, met veel decoratieve patronen, leent zich perfect voor het concept. Klimt was één van de belangrijkste figuren van de Wiener Sesession, een beweging die zich los wilde maken van de academische kunst. De expositie toont ook werk van andere belangrijke Weense kunstenaars zoals Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser, die zich lieten inspireren door Klimt’s werk.

Jimmy Nelson
Naast Klimt toont Fabrique des Lumières de expositie ‘The Last Sentinals, Heroes from near and far’ van de Nederlands-Britse fotograaf Jimmy Nelson. Een overweldigende hommage aan de mensheid. In deze expositie worden Jimmy Nelson’s iconische foto’s van ‘The Last Sentinels’ opgeblazen tot levensgrote proporties met een combinatie van fotografie, film, animatie en geluid. De expositie wordt versterkt met beelden uit Jimmy Nelson’s nieuwste project: ‘Between the Sea and the Sky’.

Altijd al in een schilderij willen stappen en in de gecreëerde wereld van de kunstenaar rondlopen? In Fabrique des Lumières kom je heel dicht bij deze wens. Laat je inspireren door een virtuele vertaling van het oeuvre van kunstenaars Gustav Klimt en Jimmy Nelson.

Between the Sea and the Sky
Jimmy Nelson (1967) heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde ‘Homage to Humanity’ (2018). Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk, waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft. Met zijn gepassioneerde portretten viert hij de menselijke diversiteit en schoonheid.

Voor zijn nieuwste boek Between the Sea & the Sky (verkrijgbaar via Mokumo.nl) portretteert Jimmy Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in streek- en klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft.

Tijdens de recente pandemie met wereldwijde reisbeperkingen besefte Jimmy Nelson zich dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlakbij huis. Het resulterende kunstboek Between the Sea & the Sky is een ode aan Nederland, Nelsons geadopteerde vaderland.

Jimmy Nelson Galerie
Ter ere van Jimmy Nelson’s nieuwe kunstboek opent Jimmy Nelson voor een periode van vier maanden een kunstgalerie op het Westergasterrein, vlakbij Fabrique des Lumières. De galerie toont naast nieuw ook ouder werk van de bekende fotograaf.

CONTACT
Fabrique des Lumières
Pazzanistraat 37, 1014 DB, Amsterdam
Dit evenement is voorbij
– 1 July t/m 30 September
Navigeren
IN DE BUURT
SUGGESTIES

Nxt Museum, eerste museum in NL voor nieuwe mediakunst

Ontdek grootschalige, digitale kunstinstallaties die je blik verruimen

UFO_NXT_Museum

Nxt Museum, het eerste museum in Nederland voor nieuwe mediakunst laat kunst met technologie samenkomen met de focus op ‘what is next’.

Asterweg 22, Amsterdam


Lees meerContact

Fabrique des Lumières
Pazzanistraat 37, 1014 DB, Amsterdam
Dit evenement is voorbij
1 July t/m 30 September 2023
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.