Editor:  De Redactie • Publicatie:  01 januari 2018

Extra

De Grachtengordel, dit moet je zien, doen en eten in dit stadsdeel.

Om de ziel van Amsterdam te begrijpen, moet je de grachten begrijpen, die beroemde grachten, die al honderden jaren een middel zijn om handel te drijven, te reizen, te creëren en het leven te vieren. De grachtengordel werd aangelegd in de 17e eeuw, de Gouden Eeuw van Amsterdam, en is uitgegroeid tot een van ‘s werelds meest unieke stedelijke landschappen. Daarom werd het in 2010 uitgeroepen tot Unesco Werelderfgoed. De vier hoofdkanalen, die nu met de straten zijn verbonden vol met winkels, galeries, cafés en restaurants, blijven een van de grootste redenen waarom toeristen deze mooie stad willen zien.

9 Straatjes Shopping Guide

Maar niet alleen toeristen genieten van dit typisch Amsterdamse plaatje. Ook locals wandelen graag langs de grachtengordel om de leukste plekjes van Amsterdam te ontdekken. Vandaag delen we graag onze favoriete plekken binnen de Grachtengordel. Van musea tot cocktail bars en restaurants, dit is wat gezien en gedaan moet hebben in dit stadsdeel!

De beste musea van de grachtengordel

 

Anne Frankhuis

Dit is natuurlijk het meest bekende museum van Amsterdam, dit kanaalhuis/museum was ooit de schuilplaats van Anne Frank en haar familie, voordat ze werden ontdekt door de nazi’s. Het is de beste plaats om het wereldberoemde dagboek van een anders gewoon Joods meisje tot leven te zien komen.

Prinsengracht 263-267

 

grachtenhuis

Museum of the Canals

Het Grachtenhuis Museum vertelt het verhaal van de Amsterdamse grachten op een meest fascinerende en verrassend compacte manier. Een spannende reis door 400 jaar geschiedenis met behulp van film, audio en interactieve tentoonstellingen wacht op u in een monumentaal grachtenpand.

Herengracht 386

 

Museum van Loon

Museum van Loon

Dit voormalige huis van de regent Van Loon familie is een geweldige manier om te ervaren hoe de rijken leefde tijdens de Gouden Eeuw. Het interieur van het huis is grotendeels intact gebleven, met indrukwekkende portretten, prachtige meubelstukken, het beste zilver en porselein en een prachtige tuin om te verkennen.

Keizersgracht 672

 

Museum of bags & purses

Als een van de top 10 modemusea in de wereld, heeft dit unieke instituut een collectie van meer dan 5.000 tassen en portemonnees, die elk een glimp van de mode, kunst, vaardigheden en gebruiken van een bepaalde periode weergeven, waardoor bezoekers een indrukwekkend overzicht krijgen van de geschiedenis van damestassen in het Westen.

Herengracht 573

 

Willet- Holthuysen

Dit was het groots 19e-eeuws herenhuis van Abraham Willet en zijn rijke vrouw Sandrina Louisa Geertruyda Holthuysen, bieden de indrukwekkende balzaal, serre en eetzaal van dit charmante grachtenpandmuseum een ​​verleidelijke blik in de weelderige levensstijl van de oude aristocratie van Amsterdam.

Herengracht 605

 

Foam Photography Museum

Foam is gevestigd in een groot herenhuis aan de grootste gracht van Amsterdam en is een van ‘s werelds beroemdste fotografie-instellingen met foto’s vanuit verschillende genres, van historisch tot hedendaags. En met enkele honderdduizenden bezoekers per jaar, is het een van de beste musea in zijn soort.

Keizersgracht 609

 

Cromhouthuis

Cromhouthuis

Verken een van de mooiste grachtenpanden van Amsterdam en leer alles over de aristocratische Cromhout-familie, die grote kunstliefhebbers en enthousiaste verzamelaars waren. Tegenwoordig is er een schat aan portretten, rijke meubels, zilverwerk en curiosa te bewonderen in dit “verzamelaarshuis”. Tip: geniet van een kop koffie in het charmante tuinkamercafé.

Herengracht 366

 

Huis Marseille buiten

Huis Marseille

Dit museum is gewijd aan de kunst van fotografie en bevat een uitgebreide collectie hedendaagse werken van Nederlandse en internationale kunstenaars en aanstormend talent. Het is gehuisvest in een prachtig grachtenpand uit de 17e eeuw en de locatie is ook enkele wows waardig.

Keizerzgracht 401

 

City Archives

Stadsarchief

Het Stadsarchief Amsterdam, gehuisvest in het markante voormalig bankgebouw De Bazel uit de jaren 1920, is de “herinnering aan Amsterdam” met meer dan 50 km aan documenten en beelden die van historisch belang zijn voor de stad, maar ook intrigerende activiteiten en tijdelijke tentoonstellingen.

Vijzelstraat 32

 

Best Cocktail Bars in the Canal Belt

J.D. William’s Whisky Bar

Deze concept bar is de plek om zeldzame whisky’s van over de hele wereld te vinden, evenals uitstekende whisky-cocktails (de Boulevardier is hier bijzonder goed!) En Aziatische borrelhapjes en snacks.

Prinsenstraat 5

Door 74

De bar die ooit de speakeasy-trend in Amsterdam zette, ademt nog steeds een afgelegen verfijning uit met zijn geheime deur, antiek bargerei, tinnen plafond, donker knusse hoekjes en vakkundig gemengde dranken.

Reguliersdwarsstraat 74

Pulitzer’s Bar

Deze stijlvolle hotelbar combineert een stijlvolle omgeving met eersteklas drankjes en een warme service. Bestel de “Dashing Daisy”, een exotische, bitterzoete cocktail geïnspireerd op The Great Gatsby.

Prinsengracht 323

 

De beste restaurants binnen de grachtengordel

Van casual-chic tot romantisch, exotisch of ronduit chique, de grachtengordel biedt genoeg om je smaakpapillen te prikkelen.

Liberijes Zusje Thumb

Librije’s Zusje

Dit verfijnde restaurant met uitzicht op de met tulp gevulde tuin van Waldorf Astoria Amsterdam is een van de beste van de stad. Librije’s Zusje schreef geschiedenis toen het slechts 7 maanden na opening twee Michelin-sterren kreeg toegekend. De handtekening van chef-koks Sidney Schutte kan worden omschreven als onderscheidend, eigentijds en enigszins rebels.

Herengracht 542-55

 

Ron Gastrobar Oriental

De hedendaagse kijk van de Nederlandse chef-kok Ron Blaauw op de Chinese keuken is een bewijs dat Aziatische en Europese chef-koks samen magie kunnen maken. Terwijl de barman je drankjes achter een opvallende goudstaaf mengt, bekijk je het menu voor fijne fusion gerechten.

Kerkstraat 23

 

De Belhamel

De Belhamel

Op de kruising van twee van de meest pittoreske grachten van Amsterdam, biedt dit Amsterdamse monument Italiaanse klassiekers in een interieur met een romantische Parijse ambiance uit begin van de 20e eeuw, een intieme bar met authentieke art nouveau-details, een mooi terras met een prachtig uitzicht op het water en onfeilbaar uitstekende service.

Brouwersgracht 60

 

9straatjes

Onze favoriete winkels in de Grachtengordel

Terwijl je langs de grachten mooie huizen, hofjes en historische bezienswaardigheden tegenkomt, kom je ook veel verleidelijke winkels tegen. Dit zijn een aantal van onze favoriete winkels langs de grachten.

Droog

Eten, drinken, winkelen en ontspannen doe je in de prachtige binnentuin van Droog. Droog is een aantrekkelijke boetiek gewijd aan Dutch Design. In deze stijlvolle zaak vind je zeker wat je zoekt, of dat nu een cadeau, een uniek stuk voor uw interieur of gewoon inspiratie is.

Staalstraat 7

XBank

Dit is een indrukwekkende winkel van zo’n 700 vierkante meter, tot de rand gevuld met de meest inspirerende Nederlandse mode, kunst en design. X Bank is gevestigd in een prachtig voormalig bankgebouw, ingericht in art-decostijl en is een wonderland van creativiteit en verrukking. Hier is ook de uitgebreide collectie van meer dan 180 kunstenaars te zien.

Nieuwezijds Voorburgwal 182

Athenaeum

De bekendste boekhandel in Amsterdam is Atheneaum. Je vindt deze zaak aan ’t Spui en staat bekend om zijn indrukwekkende verzameling internationale (designer) tijdschriften en kunstzinnige boeken. De kiosk is gespecialiseerd in literatuur, talen en sociale wetenschappen. Een echte must visit voor boekwurmen.

Spui 14-16

ANNA + NINA

De lifestyle winkel Anna + Nina is de ultieme bestemming voor een meidenuitje. Hier vind je een uitgebreide collectie van high-fashion kleding, accessoires, sieraden, meubels, interieur, gerechten en gadgets. Vervelen zul je je in ieder geval niet in deze mooie zaak waar altijd wel wat nieuws te vinden is.

Reguliersgracht 85

 

Amsterdam Grachtengordel

Een wandeling door de grachtengordel

Nu je een aantal van onze favorieten weet, is het tijd om er echt op uit te gaan. Het heeft flink wat tijd gekost, maar we hebben uiteindelijk een ideale wandelroute langs de Amsterdamse grachten gevonden die je alles laat zien wat dit stadsdeel te bieden heeft.

Brouwersgracht

We starten de wandeling aan de Brouwersgracht, genoemd naar de brouwerijen die in de 16e en 17e eeuw aan de zijkanten stonden. Veel mensen realiseren zich niet dat de grachtengordel van west naar oost is aangelegd (niet van binnenuit!), Vandaar ook dat de huisnummers op de hoofdgrachten hun telling beginnen vanaf de Brouwersgracht. De voormalige pakhuizen met rode luiken aan deze noordgrens van de grachtengordel zijn nu voornamelijk woonhuizen en het gebied wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste in Amsterdam. Aan de noordkant, tussen de nummers 62 en 68, vind je de Herenmarkt en het aangrenzende West Indisch Huis, dat oorspronkelijk werd gebouwd in 1617 als vleesmarkt, maar later werd gebruikt als hoofdkwartier van de West-Indische Compagnie. Dit is waar de opdracht werd gegeven om het eerste fort te bouwen in wat nu Manhattan, New York is. Bekijk het bronzen standbeeld van Peter Stuyvesant (gouverneur van Nieuw-Nederland) op de binnenplaats.

Noordermarkt

Loop nu verder over de Brouwersgracht tot je de Papiermolensluis bereikt. Steek over en loop dan via de Lekkeresluis over de Prinsengracht naar de Noordermarkt. Dit was vroeger de Prinsenmarkt maar de gemeente Amsterdam veranderde de naam nadat de Noorderkerk in 1623 werd gebouwd. Vroeger werd hier aardewerk verkocht, maar tegenwoordig staat het plein vol met trendy cafés en restaurants. Daarnaast is er nog steeds een markt, maar hier verkopen ze allang geen aardewerk meer. Op zaterdag is het een populaire biologische boerenmarkt en op maandag is het een rommelmarkt. De constante factor? De lekkere appeltaart die bij Winkel 43 kunt halen, echt de allerlekkerste van de stad!

The Royal Streets

Loop nu door langs de Prinsengracht tot je bij de volgende brug komt, deze brengt je naar de Prinsenstraat. Deze winkelstraat en die daarna (de Herenstraat) zijn de verborgen schatten van deze stad. Hier kun je prachtige designer items scoren in een rustige setting. Je kunt vanuit hier naar de Keizersgracht lopen om het Huis met de Hoofden te zien.

Westermarkt & raadhuisstraat

Als je liever doorwandelt kom je richting het zuiden de Westermarkt tegen met de beroemde Westerkerk en het homomonument. Hier vind je ook de drukke Raadhuisstraat, genoemd naar het oude gemeentehuis. De straat zelf heeft een complete makeover gehad en staat nu vol met interessante mode en design winkels zoals Bolia, We Are Labels en Won Hundred.

9 Streets

Volg nu de grachten verder naar het zuiden, dan kom je vanzelf uit bij de leukste 9 straatjes van de stad. Deze pittoreske winkelstraatjes lopen tussen de hoofdgrachten in de westelijke grachtengordel. Dit is een must-visit gebied voor mensen die van shoppen bij bijzondere winkels houden. Er is zoveel te vertellen over dit gebied alleen dat we een shopping guide voor de 9 straatjes hebben gemaakt. Ook vind je hier het Cromhouthuis, het Grachtenhuis en Huis Marseille.

Leidsestraat & Leidseplein

Blijf nu de grachten richting het zuiden volgen (maakt niet uit welke, fool proof dus!), zo kom je vanzelf uit bij de Leidsestraat. Een winkelstraat die je zo richting de nabijgelegen kalverstraat brengt. Op de Leidse straat vind je winkels zoals as Michael Kors, Filippa K, Scotch & Soda, Shoebaloo, ARKET and Abercrombie & Fitch. Aan het einde van deze straat vind je het Leidseplein, het kloppend hart van het Amsterdamse nachtleven.

Spiegelkwartier

Vanaf het Leidseplein volg je de Prinsengracht tot je het Spiegelkwartier bereikt, een echte hotspot voor antiek en kunstliefhebbers. Deze buurt is al jaren het hart van de Nederlandse antiekhandel. Op de Spiegelgracht en de Nieuwe Spiegelstraat kun je verschillende galeries bezoeken met allemaal hun eigen unieke collectie.

Vijzelgracht

Volg de Keizersgracht in oostelijke richting, zo kom je vanzelf op de Vijzelgracht terecht. Tijdens de bouw van de (controversiële) Noord-Zuid lijn is hier een gedeelte van de straat verzakt geraakt waardoor veel inwoners hun woning moesten verlaten. Hier vind je ook het Stadsarchief.

Amstelveld

Een van de mooiste pleinen in de stad ontstond eigenlijk vrij toevallig, omdat de stad geen geld meer had om de grote kathedraal te bouwen die ze oorspronkelijk op deze plek had gepland. Precies op de kruising van de prinsengracht, de reguliersgracht en de kerkstraat. De “tijdelijke” houten kerk uit de 17e eeuw staat hier nog steeds. Tip: mis de bloemenmarkt op maandagochtend niet.

Utrechtsestraat

Wanneer je de Keizersgracht blijft volgen kom je vanzelf langs Museum van Loon, Foam en de bekende 7 bruggetjes. Hierna loop je zo de Utrechtsestraat op, vernoemd naar de oude Utrechtsepoort. In plaats van een stadspoort en toegangsweg, is het vandaag de dag een winkelstraat met high-end fashion, design en interieur winkels. Ook de hippe koffie barretjes en restaurants poppen hier uit de grond als paddenstoelen. Als je naar het zuiden loopt langs de, vind je het mooie Amstelveld en aan het einde van de straat, bij het Frederiksplein, een van de meest karakteristieke bruine café’s van de stad; Café Slijterij Oosterling.

Rembrandtplein & Reguliersdwars straat

Via de noordkant van de Utrechtsestraat kom je op het Rembrandtplein terecht, ook een gezellige en bekende plaats in het Amsterdamse nachtleven. Hier vind je ook een standbeeld van, hoe kan het ook anders, de Nederlandse schilder Rembrandt. De kleinere beeldjes die voor dit standbeeld staan beelden de nachtwacht uit. Vanuit dit plein loop je zo de Reguliersdwarsstraat op. Vroeger was dit dé homostraat van de stad, tegenwoordig is het een gezellig, gemengd uitgaansgebied dat een bijzonder publiek trekt. Als je vanaf het Rembrandtplein naar het oosten loopt kom je de Amstel tegen, de perfecte achtergrond voor een mooie foto van Amsterdam.Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.