Smaakmakers

Smaakmakers

The Food Department, culinaire hotspot in Magna Plaza

In één van de mooiste gebouwen van de stad kun je vanaf 4 april terecht in de nieuwste culinaire hotspot van Amsterdam. Op de bovenste verdieping van het iconische Magna Plaza opent The Food Department haar deuren: een foodhal waar je een gastronomisch reisje om de wereld kunt maken, van oesters en pita’s tot dim sum en macarons. Amsterdam Magazine spreekt Laurens van Rooijen en Edwin Spier, de mannen achter Amsterdams nieuwste foodie destination.

thefooddepartment oprichters

“Het idee voor een foodhal in Magna Plaza bestond al langer. Twee jaar geleden, toen het Magna Plaza wisselde van eigenaar, was er al een wens om iets met horeca op deze verdieping te doen,” zegt Edwin Spier, één van de twee oprichters van The Food Department en in een vorig leven verantwoordelijk voor de lancering van restaurant Bureau in start-up walhalla B.Amsterdam in Riekerhaven. “Wij werden benaderd door Rent24, en de CEO daarvan, Robert Bukvic, om een plan te beoordelen voor een foodconcept. Het concept dat er op dat moment lag had alleen overal ter wereld neergezet kunnen worden en had niets met de stad te maken. We besloten om zelf een nieuw plan te schrijven en zo is het balletje gaan rollen. Het werd goed ontvangen en ze wilden ons, als lokale jongens een kans geven en daarnaast het pand ‘teruggeven’ aan de stad.” Maar voor het duo bleef het niet alleen bij het maken van plannen. “Na het schrijven van het concept raakten we steeds meer betrokken bij het project. Nu zijn we verantwoordelijk voor het runnen van The Food Department en zijn we zelf ook één van de exploitanten,” zegt Spier. Naast de foodstands vind je in The Food Department namelijk ook drie verschillende barconcepten die de mannen zelf uitbaten. Een biergarten, cocktailbar en helemaal achterin, het kroonjuweel: een gigantische bar in een soort kapel. Spier: “Dit is de perfecte plek om op vrijdagmiddag een borrel te doen.”

magnapaza1

Wapen
De lijst van de veertien foodstands die je in The Food Department vindt is niets dan indrukwekkend en leest als een soort hitlijstje van de Amsterdamse horeca met namen als The Butcher, Brut de Mer, Petit Gâteau, Sushito en Van ’t Spit. Hoe het duo dit dreamteam van horecaconcepten samen heeft gebracht? Van Rooijen: “Het proces was eigenlijk heel simpel. We hebben een wishlist gemaakt van concepten die we er graag bij wilden hebben maar onszelf ook afgevraagd ‘Waar willen we zelf nou graag eten?’ Het is uiteindelijk een mix geworden van drie dingen, net als de Andreaskruizen op het wapen van de stad: gourmet, Amsterdamse glorie en nieuwe innovatieve concepten. We hadden vanaf het begin al sterk het gevoel dat The Food Departement iets voor én door de stad moest zijn, dus de concepten die je hier vindt zijn allemaal Amsterdamse initiatieven.”

TheFoodDepartment_MagnaPlaza

Iconisch
Het eerste wat opvalt is de zee van licht die je begroet als je de foodhal inloopt. De eens zo donkere, ingedutte verdieping met afgeplakte ramen baadt nu in het licht en je kijkt van alle kanten uit op de stad. “Het pand is iconisch. Iedereen heeft affiniteit met het gebouw. De locatie verkoopt zichzelf, daar hoeven we niets voor te doen. Het allerbelangrijkste is het gevoel dat je krijgt als je binnenloopt. We hebben daarom veel zorg aan aandacht besteed aan het ontwerp,” zegt Van Rooijen. Voor die klus benaderden ze het gerenommeerde designbureau Untitled Projects. Van Rooijen: “Vanaf het begin was het ons doel om het pand in ere verbouwen en te proberen de glorie van toen weer tot leven te wekken. In het ontwerp is daarom gebruik gemaakt van materialen als emaille en gietijzer die je ook terugziet in de originele elementen in het gebouw zoals de kroonluchters in de grote hal.” Alle stands hebben hetzelfde basisontwerp: “De onderrok van de stands zijn allemaal hetzelfde, maar verder zijn ze allemaal verschillend. We hebben de ondernemers alle vrijheid gegeven om hun stands vorm te geven, maar vonden het wel belangrijk dat het op een bepaald niveau werd ontworpen en afgewerkt. Je ziet hier geen Ikea barbladen,” zegt Spier.

De foodstands die je in The Food Department vindt leest als een soort hitlijstje van de Amsterdamse horeca met bekende namen als The Butcher, Brut de Mer, Petit Gâteau, Sushito en Van ’t Spit.

Het resultaat is een eclectische mix van verschillende stijlen en rondom elke stand staan hoge barkrukken en zitjes, het idee daarachter? Spier: “Wat is de leukste plek op een huisfeestje? De keuken! Dat is waar iedereen samenkomt en blijft hangen. We zitten dan wel in een monumentaal pand maar de sfeer moet casual en laagdrempelig blijven.” Niet alleen over het ontwerp werd tot in de puntjes nagedacht, ook praktische zaken zoals etensluchtjes, niet geheel onbelangrijk in een foodhal, werden niet vergeten. Van Rooijen: “Het is een monumentaal pand, dus de verbouwing had nogal wat voeten in de aarde. We moesten heel voorzichtig te werk gegaan, zo mochten we bijvoorbeeld niets doen met de marmeren vloer, wat betekent dat we in de plafonds een netwerk van leidingen en afzuigkappen hebben moeten aanleggen. De Ferrari’s onder de afzuigkappen staan hier te blazen.”

MagnaPlaza FoodDepartment

Droom
Het tweetal staat aan de vooravond van de opening en blikt terug op de afgelopen periode. Van Rooijen: “De laatste paar jaar is horeca steeds meer naar de buitenkanten van de stad verdreven, terwijl dit pand in het epicentrum van Amsterdam staat, het zou zonde zijn geweest als niemand daar iets mee had gedaan. Spier: “Dit is een droom, beyond. Er is een hoop gebeurd in een jaar. Het ontwikkelen van dit soort projecten is lange tijd een doel van ons geweest. Hopelijk is dit project er straks een van velen. Onze hoop is dat het hier weer buzzing wordt, net zoals toen het gebouw nog dienst deed als hoofdpostkantoor en het een plek wordt waar Amsterdammers en toeristen samenkomen. Dat is het leuke, het cirkeltje is zo toch een beetje rond. Post verbindt mensen met de wereld en met elkaar, net zoals eten dat doet.

In The Food Department vind je bijzondere foodstands van The Butcher (Burgers), Brut de Mer (vis), Petit Gâteau (patisserie), Toni Loco (pizza), Sushito (poke bowls & sushi), Van ’t Spit (rotisserie), China Supreme (Chineese street food), Taco’s & Tequila’s (Mexicaans), Matts Wonderland (haute fast food), Bepita (pita’s), Ta Toru (Indonesisch), Lima Lima (Japans/Peruaans), Lios (Grieks) en Dim Sum District (dim sum).

Openingstijden
The Food Department in Magna Plaza is alle dagen van de week open van 10.00 uur ‘s ochtend tot 10.00 uur ‘s avonds.


CONTACT
The Food Department
Nieuwezijds Voorburgwal 182, Amsterdam
Navigeren
IN DE BUURT

prinshendrikkade bynight

STADSDEEL

Amsterdam Centrum

Het centrum van Amsterdam is een drukke wijk vlak bij het centraal station, met levendige bars en relaxte restaurants. Toeristen van allerlei nationaliteiten kijken naar straatartiesten op de Dam, vlak bij het 17e-eeuwse Koninklijk Paleis en de gotische Nieuwe Kerk. Shoppers kunnen hun hart ophalen bij de winkels...

SUGGESTIES

Bij Bepita draait alles om rijkgevulde pita’s

THE ENTOURAGE GROUP lanceert pitarestaurant in The Food Department

bepita1

THE ENTOURAGE GROUP is overal. Tien jaar terug opende twee Israëlische zakenvrienden in het Park Hotel restaurant MOMO. Wat niemand toen nog kon vermoeden was dat het succes van MOMO navolging kreeg en Amsterdam anno 2019 maar liefst 18 restaurants van de hand van Yossi Eliyahoo en Liran Wizman telt. In april verrassen de heren Amsterdam opnieuw met de opening van pitarestaurant Bepita in The...

Nieuwezijds Voorburgwal 182I, Amsterdam


Lees meerContact

The Food Department
Nieuwezijds Voorburgwal 182, Amsterdam
Navigeren

Banner

Meest Gelezen

Nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief en ontvang tips over het beste van Amsterdam.