Zoek hotspots & events:  

De beste musea en tentoonstellingen in Amsterdam

Met zoveel musea in Amsterdam mag de stad een walhalla voor kunst- en cultuurliefhebbers worden genoemd. Amsterdam huisvest talloze musea met een zeer divers aanbod vaste en wisselende tentoonstellingen. Van oude meesters tot moderne kunst, de geschiedenis van Amsterdam, de 2e Wereldoorlog en de maritime geschiedenis van Nederland. Daarnaast vind je in de stad verschillende musea gewijd aan fotografie, cultuur, straatkunst, wereldvolkeren, wetenschap, oudheid, architectuur, mode en zelfs katten. 

Kunst & Cultuur

De beste musea en tentoonstellingen in Amsterdam

Met zoveel musea in Amsterdam mag de stad een walhalla voor kunst- en cultuurliefhebbers genoemd worden. Amsterdam huisvest talloze culturele hotspots, van fototentoonstellingen tot een museum met een verbazingwekkende collectie portemonnees. Er is zelfs een monumentaal kattenmuseum te vinden.

Het Museumplein is hierbij een ware traktatie voor kunstliefhebbers die bijvoorbeeld de indrukwekkende collectie aan schilderijen en beelden in het Rijksmuseum willen bewonderen. Of wat te denken van het Van Gogh Museum? Hier vind je enkele van de meest beroemde werken van deze Hollandse meester uit de 19e eeuw. Voor hedendaagse kunst kun je te kust en te keur in het Stedelijk Museum.

Buiten het zogeheten Museumkwartier is er nog veel meer te zien en te beleven. Het Achterhuis bijvoorbeeld, waar Anne Frank met haar familie zat ondergedoken. Hier krijg je een indruk van de levensomstandigheden van één van ‘s werelds meest gerenommeerde schrijvers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eveneens indrukwekkend zijn Hermitage Amsterdam, een onderdeel van het Russische Hermitage Museum in St. Petersburg en het futuristische Eye Filmmuseum. Houd je van kunst, antiek en curiosa? Bezoek dan de Amsterdamse kunstwijk het Spiegelkwartier. Dit gebied vormt al meer dan 80 jaar het hart van de Nederlandse kunst- en antiekhandel.

De must-see musea van Amsterdam
Het Van Gogh Museum herbergt de grootste verzameling werken van Vincent van Gogh ter wereld. Het is echt bijzonder om het werk van deze Nederlandse post-impressionistische kunstenaar in zijn thuisland te zien. Het Rijksmuseum is één van de grootste en meest populaire musea van Amsterdam. De enorme collectie bevat iconische stukken en artefacten die meer dan 800 jaar Nederlandse (en mondiale) geschiedenis weerspiegelen. Neem bijvoorbeeld de adembenemend mooie schilderijen van onder meer Rembrandt, Vermeer, Frans Hals en tal van andere Hollandse meesters. Het Stedelijk Museum in Amsterdam is eveneens een absolute must-see. Het is het grootste museum voor moderne en hedendaagse kunst en design in Nederland. Hier kun je de iconische werken van Appel, Chagall, Dumas, De Kooning, Koons, Malevich, Matisse, Mondriaan, Picasso, Rietveld, Warhol en vele anderen bewonderen.

Het Tropenmuseum in Amsterdam is een volkenkundig museum en is gehuisvest in een indrukwekkend gebouw met uitzicht op het Amsterdamse Oosterpark. De uitgebreide permanente tentoonstelling en de regelmatig wisselende tentoonstellingen bevatten werken die allemaal een verhaal vertellen over de mensheid. Nederland is een waterland en daarom is ook een bezoek aan het Scheepvaartmuseum van harte aan te bevelen. Het bevat één van de grootste maritieme collecties in de wereld.

Kortom, Amsterdam is ‘the place to be’ wanneer je van kunst en cultuur houdt. Welk museum ga jij bezoeken?